top of page

Lettre à Courbet

Year of production: 2018

teaser

Teaser van het poëtische filmessay 'Lettre à Courbet'. Opnames tijdens een residentie in het geboortehuis 'Ferme Courbet' in Flagey (FR).

A Naturalist goes to War

Year of production: 2016

Running time: 25'

What a day that was

Year of production: 2016

Monoscreen

Forecast Horizons / day 1: Geodesy

Year of production: 2014

Running Time: 20:00 min

"Umland bekijkt hoe we onze identiteit vormgeven in een ruimte, met en door een plek. Hoe installaties, schilderijen, foto’s, tekeningen, video’s of collages mogelijkheden van locaties worden. Het wil aantonen dat laatsen een belangrijke functie krijgen in het geheugen, de herinnering en het sociale landschap.Er wordt geswitcht van stedelijke contexten, rurale omgevingen of het gevoel van ‘thuis’. Verlaten of bewoonde plekken. En aangetoond hoe die schoonheid kunnen bezitten, en hoe die via persoonlijke interventies van de kunstenaars eigen ervaringen kunnen worden.Die dan weer schuilplaatsen of werkplaatsen worden. Achtergelaten, ingericht, vergeten of net ontdekt.

 

The Cloud Glass

Year of production: 2013

Running Time: 10:00 min

"Spiegelbeelden", een project van vzw Wit.h in het Museum aan de Overkant (Mado) in Kortrijk, werpt een licht op atelierbegeleiders uit België en Nederland die zelf actief zijn als beeldend kunstenaar. In duo met een kunstenaar met een verstandelijke beperking uit hun atelier portretteren ze mekaar.

 

Vanuit De Lovie werkten Sven Verhaeghe en Elias De Brauw mee aan het project. Zij portretteerden elkaar in de kortfilm 'The Cloud Glass'. 'The Cloud Glass' verwijst naar de 'Claudespiegel' (miroir de Claude of miroir noir), een kleine gebolde zwarte spiegel waarmee kunstenaars in de 18e eeuw werkten in de stijl van Claude Lorrain (ca. 1600-1682). Ze gebruikten de spiegel met als doel het onderwerp te vereenvoudigen. Als gebruiksvoorschrift gold: "Met de rug naar het onderwerp toe, gezicht van de zon weg."

 

Deze film werd gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Spiegelbeelden', Museum aan de Overkant, Kortrijk.

Elias De Brauw: camera & scenario

Sven Verhaeghe: concept, camera & montage

Met dank aan De Lovie & Wit.h

 

Please reload

bottom of page