top of page

Memoires van een Meeloper

‘Memoires van een meeloper’ focust op het werk van twee gepassioneerde mensen: Philip Gosse en Sven Verhaeghe. Philip Gosse was tijdens de Eerste Wereldoorlog werkzaam als naturalist in het labo op Remy Siding (Lijssenthoek). Hij schreef zijn herinneringen aan die periode neer in het kleine maar fijne boekje ‘Memoirs of a camp-follower’. Hij beweert zich niets van de gruwel en horror te herinneren.Wel weet hij nog alles over de dieren en de vogels. Gosse leverde zijn bijdrage als onderzoeker, rattenvanger, dierencollectioneur, taxidermist, vogelspotter en trainer van reisduiven. Philip Gosse had een connectie met Poperinge. Bij kunstenaar Sven Verhaeghe is die connectie er ook. Hij is geboren en getogen in Poperinge en woont er nog altijd. Het werk van Sven Verhaeghe omvat naast schilderijen en tekeningen ook videowerk en installatiekunst. Landschap en natuur staan centraal in zijn oeuvre. Zijn zoektocht als kunstenaar bracht hem tot bij Philip Gosse. Hij verdiepte zich in het werk van de onderzoeker, trad in zijn voetsporen en ontdekte zo onder meer het wondere leven langs de Vleterbeek. Het resulteerde in een bekroonde masterthesis en een poëtisch filmessay.Redenen genoeg dus om Sven Verhaeghe en Philip Gosse samen te brengen in Poperinge.

Programma: 25 februari - 12 maart 2017 Expo in de Gasthuiskapel werk en film van Sven Verhaeghe gratis toegang, open van 13 - 18 uur, maandag gesloten Expo in bibliotheek De Letterbeek leven en werk van Philip Gosse (tijdens openingsuren bib.) En ook: een openluchtkunstwerk op Lijssenthoek, een tijdelijk Gosse-memoriaal langs de Vleterbeek, een gelimiteerd uitgegeven veldboekje en wandelingen langs de Vleterbeek. Zaterdag 4 maart 2017 - vanaf 19 uur

Ontdekkingsparcours “A naturalist goes to war”. 3 x cinema in de Gasthuisstraat (Kapel, Aria en Talbot House). Kunstenaar Sven Verhaeghe neemt je mee in zijn wondere wereld en in die van Philip Gosse. Film, live muziek met geluidskunstenaar Peter Paelinck en nakaarten in Talbot House. Ticket: 6 euro. De plaatsen zijn beperkt, reserveren kan via www.poperinge14-18.be

Trailer 'A Naturalist goes to War'

Publicatie Sven Verhaeghe en Roderik Six

MEMOIRES VAN EEN MEELOPER

De WO 1-bibliotheek heeft enkele exemplaren van beide titels in huis. Roderik Six (auteur met Poperingse roots) heeft markante passages uit het boek vertaald, onder meer een aantal boeiende anekdotes die Gosse neerschreef tijdens zijn verblijf in Poperinge en op Lijssenthoek. Ze zijn terug te vinden in het veldboekje van Sven Verhaeghe. Het boekje is een artistieke uitgave naar aanleiding van de tentoonstelling “Memoires van een meeloper”. Het kleinood is uitgebracht in een beperkte oplage van 300 exemplaren. Te koop aan de balie van de bibliotheek en in de Gasthuiskapel, waar kunstenaar Sven Verhaeghe een artistiek vervolg breit aan de memoires van Gosse.


bottom of page