top of page

Im Walden

SITE 25 toont Sven Verhaeghe / Smisseweg 25, 8755 Ruiselede, België

14 okt om 20u, 15 en 16 okt van 14u tot 18u.

Im Walden

Henry David Thoreau beschrijft in het boek Walden uit 1854 hoe hij kiest voor een eenvoudig leven in een hut aan de oever van Walden Pond in Massachusetts. Hij vlucht van de wereld waar alles draait om persoonlijk bezit en gaat op zoek naar een intense andere manier van leven in de bossen. Hij vult zijn dagen met eenvoudige handenarbeid, het observeren van de natuur, het kijken naar de zon, het volgen van de schaduwen die langzaam de dag voorbijkruipen.Achteraf bleek dat de gebeurtenissen en beschrijvingen in het boek waar Thoreau 9 jaar aan werkte vaak mythische proporties kregen.

Het verlangen naar een leven in de wildernis, waar de natuur zelf zijn wetten oplegt, een plaats die we niet kunnen controleren, is van alle tijden. Denk maar aan de geschriften van Rousseau of het boek ‘Into the Wild’ van Jon Krakauer.

Het is diezelfde woeste natuur die Sven inspireert in zijn schilderijen en tekeningen. Hij stelt zich de vraag: Wat verstaan wij onder natuur ? Is het de zonsopgang of ondergang en zijn het de aangelegde parken op onze reisbestemming ? Natuur verschijnt als een prachtig landschap maar nooit als een drassige en vochtige jungle waarin muggen en kleine insecten ons aanvallen.

​Sven Verhaeghe creëert interne landschappen die ontstaan vanuit een herinnering aan de natuur.

De werken zijn opgebouwd in lagen olieverf of opgebouwd uit houtskool. Landschappen vol mist en dampen doen ons denken aan Turner, hun duistere toon herinnert aan Caspar David Friedrich en ander romantici. In zijn hedendaagse vertaling van het landschap laat de kunstenaar voor- en achtergrond samenvallen. Hij kiest een middenweg tussen figuratief en abstract.

In de doeken van Sven Verhaeghe verdwijnt onze blik en worden we meegezogen naar een plaats waar de natuur alles overheerst. Wat overblijft is een stemming, een geur, een gevoel.

De expo wordt afgesloten met de vertoning van het filmessay ‘A Naturalist Goes to War’(25’).

In 1934 schreef de Brit Philip Gosse zijn memoires over WO 1 waarin hij beweert zich niets van de gruwel en horror te herinneren. Wel weet hij nog alles over de dieren en de vogels. Gosse werd immers niet rechtstreeks aan de slagvelden ingezet, maar speelde zijn rol als campfollower: rattenvanger, dierencollectioneur, taxidermist, vogelspotter, trainer van reisduiven, etc. In het spoor van Gosse trok Sven Verhaeghe op pad met ornithologen, rattenvangers, mollenvangers, ongedierteverdelgers en taxidermisten en bezocht de locaties die Gosse in zijn memoires beschreef. Een zoektocht die hem dichter bracht bij een echte en soms ook wrede natuur.

over SITE 25: In onze 100 jaar oude schuur was een mooie ruimte onbenut. Alles werd wit geschilderd en met een warme plankenvloer bedekt.SITE 25 biedt ruimte voor experiment en stelt het gesprek met de kunstenaar centraal.Het tonen van kunst in een niet-stedelijke context is voor ons de uitdaging.​​


bottom of page