top of page

40 MINUTES / DAYDREAMS & BLACK HOLES (If I was an insect) A NATURALIST GOES TO WAR (Premiere)

Programma: zondag 9 oktober 201618u: OFFoff 40': betalendnormaal tarief: € 7 / reductietarief: € 4,5 / AANSLUITEND om 19u: PREMIERE " A Naturalist goes to war" / OFFoff Art Cinema Begijnhof ter Hoye, Lange Violettestraat 237, 9000 Gent


We beginnen de avond met het nieuwe Format OFFoff's 40' (forty minutes), waarin we dagboekfilms van kunstenaars brengen, live begeleid door een solomuzikant. Aansluitend vertonen we de exclusieve première van 'A Naturalist goes to War' van Sven Verhaeghe.

Deze filmische notities vertellen over wie we zijn, en over de tijd waarin we leven. Het zijn echter geen documentaires die op zoek gaan naar verklaringen of uitpakken met dramatische onthullingen. Noch is het louter human interest. De films ontstaan vanuit de autonomie van de filmmaker, die in een eigenzinnige signatuur presenteert wat hij of zij in het dagelijkse leven tegenkomt. In die zin worden de makers de 'protagonisten' van het werk: hun kijken en denken staan centraal. Soms zijn films opgebouwd uit instinctieve stukjes opname, op het onbezonnene af, dan weer is de montage een cryptische, hybride collage. Telkens zijn het boeiende tijdsdocumenten.In de forty minutes wordt tegelijk de stroom van beeld en geluid binnen het audiovisuele medium zelf onderzocht. Een traditionele filmzaal dompelt de toeschouwers onder in beeld en geluid om hen mee te sleuren in het verhaal van de film. In het solistenexperiment treedt de muzikant echter via improvisatie in dialoog met de beelden op het witte doek. De narratieve betrokkenheid tussen beeld en geluid wordt losgekoppeld, waardoor beide media ter plekke een andere relatie tot elkaar zoeken.Het werk van Sven Verhaeghe omvat naast schilderijen en tekeningen ook videowerk en installatiekunst. Landschap en natuur zijn zijn belangrijkste onderwerpen, in het bijzonder de (vaak verstoorde) relatie tussen mens en natuur. Zijn werk lijkt ons in de sfeer van het idyllische landschap uit de achttiende en negentiende eeuw te brengen, maar in tegenstelling tot deze ideaalbeelden van weleer, lijken de onderwerpen van toen vergeten of verdwenen. Voor forty minutes werkt Verhaeghe samen met geluidskunstenaar Peter Paelinck (alias P7N, °1966, Koksijde, www.peter7n.be). Peter Paelinck begeleidt het werk van Sven Verhaeghe met een elektro akoestische set waar de Armeense doudouk een hoofdrol in speelt. Peter Paelinck werkte onder ander samen met Touch, Hilmar Örn Hilmarsson, Terje Isungset, Finnur Hakonarsson en Eldbjørg Raknes en nam tevens de soundtrack van 'a Naturalist goes to War' voor zich.

A NATURALIST GOES TO WAR (Premiere)

In 1934 schreef de Brit Philip Gosse zijn memoires over WO 1 waarin hij beweert zich niets van de gruwel en horror te herinneren. Wel weet hij nog alles over de dieren en de vogels. Gosse werd immers niet rechtstreeks aan de slagvelden ingezet, maar speelde zijn rol als campfollower: rattenvanger, dierencollectioneur, taxidermist, vogelspotter, trainer van reisduiven, etc.

In het spoor van Gosse trok beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe op pad met ornithologen, rattenvangers, mollenvangers, ongedierteverdelgers en taxidermisten en bezocht de locaties die Gosse in zijn memoires beschreef. In 'A Naturalist goes to War' reconstrueert Verhaeghe deze tocht synchroon met de cycli van de natuur in een poëtisch filmessay.

A Naturalist goes to war, BE, 2016, 25', zwart-wit, digitaal

Programma:

zondag 9 oktober 2016 18u: OFFoff 40': betalend normaal tarief: € 7 / reductietarief: € 4,5 19u: PREMIERE " A Naturalist goes to war" Ten spijt het aantal plaatsen maar wie binnen is, is binnen! Max. 55 plaatsen Receptie bij de premiere wordt verzorgd door galerie S & H De Buck (www.galeriedebuck.be) OFFoff Art Cinema Begijnhof ter Hoye, Lange Violettestraat 237, 9000 Gent http://www.offoff.be


bottom of page