top of page

MENIN ROAD - YPERNSTRASS/WORK IN PROGRESS/MEMOIRS OF A CAMP-FOLLOWER


De Meenseweg, die de verbinding maakt tussen Ieper en Menen via de dorpen Geluwe en Geluveld, en het landschap errond, speelden een strategische rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tot 25 september ontdek je langs deze weg een uitzonderlijk artistiek project van 40 nationale en internationale kunstenaars: Menin Road - Ypernstrass. Het vertrekpunt van de tentoonstelling is het idee van het graven in de aarde. Het gegeven van het oorlogslandschap wordt benadrukt of verborgen via monumentale sculpturen, land art, schilderkunst en literatuur, maar ook door minimale en poëtische ingrepen. De kunstwerken worden gepresenteerd op en nabij de weg van Ieper naar Menen, in 19 verrassende binnenlocaties en in open lucht. De tentoonstelling wordt gecureerd door kunstenaar Johan Tahon.

Work in progress 'Memoirs of a Camp-Follower'

‘A Naturalist goes to War’ (1934) van Philip Gosse is een autobiografisch relaas waarin de auteur beweert zich niets van de gruwel uit WO 1 te herinneren. Wel weet hij nog alles over de dieren en de vogels. In het spoor van Grosse trok Sven Verhaeghe op pad met ornithologen, rattenvangers, mollenvangers, ongedierteverdelgers en taxidermisten. In ‘Memoirs of a campfollower’ reconstrueert Sven Verhaeghe deze tocht, synchroon met de cycli van de natuur. Tijdens de duur van de tentoonstelling werkt hij geregeld met houtskool en verf aan de reconstructie van zijn tocht. Geleidelijk ziet de toeschouwer 'deze wereld van vogel en beesten' groeien. alle info: http://www.meninroadypernstrasse.be/ Deelnemende kunstenaars: Jananne Al-Ani, Gerhard Altenbourg, Guillaume Apollinaire, Bart Baele, Max Beckmann, Joseph Beuys, Böhler & Orendt, Claire Fontaine, Cosco, Mario Debrabandere, Lionel Debussche, Henk Delabie, Koen Delaere, Georges Dobbels, Gillot + Givry, Friedemann Heckel, Erwin Keustermans, Eva Kotatkova, Wilhelm Lehmbruck, Edward Lipski, Bart Lodewijks, Georges Minne, Möbius Publications, Ingrid Mol, Juan Muñoz, Bruce Nauman, Renato Nicolodi, Robbert&Frank/Frank&Robbert, Steve Schepens, Kiki Smith, Johan Tahon, Andrej Tarkovski, Alexander Tinei, Philippe Vandenberg, Sven Verhaeghe, Peter Verhelst, Bill Viola, Bill Woodrow, Rik Wouters, Yumiko Yoneda


bottom of page