top of page

ART-TRACES across the western front


100 jaar geleden lieten de Eerste Wereldoorlog en de eerste gasaanval grote sporen na in Langemark-Poelkapelle. In de kunstenroute ART-TRACES across the Western Front, 17 april tot en met 17 juli 2015, reflecteren hedendaagse kunstenaars hierover en laten zo op hun beurt hun sporen na.

Aanleiding is de herdenking van 100 jaar WOI en in het bijzonder de 1e gasaanval die op het grondgebied van deze Westhoekgemeente plaats vonden. Op 22 april 2015 zal het 100 jaar geleden zijn dat chloorgas voor het eerst op grote schaal gebruikt werd tijdens oorlogsvoering. Veelal is niet geweten dat dit precies in Langemark-Poelkapelle plaats vond en wordt er vaak gecommuniceerd: 'nabij Ieper'.

Curator Oswald Fieuw (initiatiefnemer), medecurator Hilde Van Canneyt en het gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle (Dienst Vrije Tijd, Cultuur) kozen ervoor om twee groepen kunstenaars met dit thema aan de slag te laten gaan: (inter)nationale kunstenaars en lokale kunstenaars uit de frontstreek. De kunstenaars reflecteren over de thematiek van WOI en de gasaanval (en oorlog in het algemeen), maar ze gaan ook in dialoog met bijzondere locaties (binnen en buiten) en de oorlogsmonumenten, gelegen in de nabijheid van de ‘gaslijn’.

Het resultaat wordt een kunstroute door Bikschote, Langemark en Poelkapelle met schilder- en tekenkunst, installaties, sculpturen, video, mixed media, fotografie, land art, sound art, …

MET: Fred Bervoets, Pjeroo Roobjee, Leo Copers, Peter Morrens, Karel Dierickx, Jan van Imschoot, Agnes Maes, Paul Gees,Tom Woestenborghs,Tom Liekens, Lee Ranaldo, Steve Schepens, Renato Nicolodi, Ben Benaouisse, Griet Dobbels, Sebastian Moldovan, Jonas Vansteenkiste en Veerle Michiels, Conny Kuilboer, Ben Kruisdijk, Daan Gielis, Athar Jaber, Godfried Vervisch, Sven Verhaeghe, Anne Vanoutryve, Oswald Fieuw, Gilbert Degryse, Trees Le Roy, Jeroen Mylle, Thomas Eggermont, Freddy Cappon, Michaël Depestele, Gino Lucas en Dirk Clement.

PRAKTISCH

De route is van 17.04.2015 tot 17.07.2015 gratis toegankelijk op vrij, za, zo en ma, van 11u* tot 18u. Start- en verkooppunten cataloog (2 euro) :

1. LANGEMARK, Gemeentehuis, Dienst Vrije tijd, Kasteelstraat 1 (*za vanaf 14u)

2. LANGEMARK, Hotel Munchenhof, Markt 43 (*za. vanaf 14u)

3. BIKSCHOTE, Eetkaffee Steenstraete, Provincieweg 2

4. POELKAPELLE, B&B | Tea-room ’t Oud Gemeentehuis, Guynemerplein 5


bottom of page