top of page

Umland

In Dendermonde en Wieze staan twee huizen met een gelijkaardige geschiedenis. Beide zijn ze gebouwd in het interbellum. Huis van Winckel (Dendermonde) in een stedelijke context, Villa De Olmen (Wieze) in een landelijke. Ze waren beide bedoeld als woonhuis en doen nu, elk via hun eigen parcours, dienst als tentoonstellingsruimte.

Het is een uitgelezen kans om ze eens te koppelen aan elkaar via een tentoonstelling met hedendaagse kunst. Onder de titel Umland verzamelt curator Els Wuyts werk van Elke Andreas Boon, Ilona Plaum, Lucie Renneboog, Mira Sanders, Sven Verhaeghe en Karel Verhoeven. In Huis Van Winckel (CC Belgica - Dendermonde) en Villa de Olmen (Wieze) tonen ze werk dat hun onmiddellijke omringende omgeving bevraagt.

Umland bekijkt hoe we onze identiteit vormgeven in een ruimte, met en door een plek. Hoe installaties, schilderijen, foto’s, tekeningen, video’s of collages mogelijkheden van locaties worden. Het wil aantonen dat laatsen een belangrijke functie krijgen in het geheugen, de herinnering en het sociale landschap.Er wordt geswitcht van stedelijke contexten, rurale omgevingen of het gevoel van ‘thuis’. Verlaten of bewoonde plekken. En aangetoond hoe die schoonheid kunnen bezitten, en hoe die via persoonlijke interventies van de kunstenaars eigen ervaringen kunnen worden.Die dan weer schuilplaatsen of werkplaatsen worden. Achtergelaten, ingericht, vergeten of net ontdekt.

Sven Verhaeghe toont er naast nieuwe schilderijen en tekeningen ook een installatie met video 'Forecast Horizons (Geodesy)'

Van 11 mei tot 15 juni 2014

open: za & zo van 11u tot 18u

11.05.2014

Opening

Om: 11u – in Villa De Olmen, Wieze

14u – in CC Belgica | Huis Van Winckel, Dendermonde

01.06.2014

Rondleiding in de tentoonstelling met curator Els Wuyts

om 11u in Villa De Olmenom 16u in CC Belgica | Huis van Winckel

gratis

graag inschrijven via http://www.ccbelgica.be/rondleiding_in_de_tenoonstelling_umland-e7451

01.06.2014

Begeleide fietstocht van Villa De Olmen naar Huis Van Winckel

vertrek om 14u in Wieze

aankomst om 16u in Dendermonde

gratis

inschrijving verplicht via http://www.ccbelgica.be/fietstocht

bottom of page